Görög gasztronómia: Mi fán terem a Muszaka?
Magazin > Gasztronómia
A görög ételeket valószínűleg senkinek nem kell bemutatni: húsos, zöldséges, zöld-fűszeres alapokon nyugvó fogások, amiket egyedi ízviláguknak köszönhetően semmivel sem tudjuk összekeverni.
Utazóna 2016-04-14
Magyarországon a köztudatban leginkább a gyros, a tzaziki és a suvlaki él, pedig annyi receptet találunk még a görögök szakácskönyvében!
Annak köszönhetően, hogy a görög családokban fontos szerepet tulajdonítanak a gasztronómiának, a főzésnek, a nagymamák rendszerint tovább adják azt a tudást, amit egykor még ők kaptak a nagyszüleiktől.
Egy nagyszerű étel, a muszaka receptjét, most mi osztjuk meg Veletek, hogy Ti is az otthonotokba varázsolhassátok Görögország ízeit!
A muszaka egy tradícionális görög étel, amit sokféle zöldség és darálthús alkot. Az étel fő komponensei a cukkini, padlizsán, krumpli és a marha hús. A cukkini-szezon közeledtével érdemes megjegyezni ezt a receptet, hiszen tökéletes módja lesz a zöldség felhasználásának. Könnyen elkészíthető étel, bátran próbálkozzon mindenki!
Hozzávalók
A zöldséges részhez
• olíva olaj, a kenéshez és extra a zöldségekhez
• 2 krumpli, vágd vékony szeletekre
• 1 hagyma, vágd vékony szeletekre
• 1 padlizsán, vágd vékony szeletekre
• 2 közepes cukkini, vágd vékony szeletekre
• só
• őrölt fekete bors
• kakukkfű
A darált húsos keverékhez
• olíva olaj, a kisütéshez
• 1 hagyma, felvágva
• 1 gerezd fokhagyma, felvágva
• 500 g darált hús (marhahús)
• só
• őrölt fekete bors
• fél teáskanál fahéj
• egy csipet őrölt szegfűszeg
• 1 teáskanál paradicsompüré
• 1 üveg befőzött paradicsom (apróra vágott paradicsom szósz)
A besamel szószhoz
• 750 ml tej
• 3 tojássárgája
• 100 g finomliszt
• 100 g vaj
• őrölt fekete bors
• csipetnyi őrölt szerecsendió
• 100 g reszelt parmezán sajt
Elkészítés
• Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (Légkeveréses sütőben)
A zöldséges rész
• Kenj ki egy 25x30 cm-es tepsit olíva olajjal
• Hámozd meg a krumplit és a hagymát, vágd őket vékony szeletekre
• Tedd át egy tálba. Önts rá olíva olajat. Fűszerezd sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Keverd össze, hogy mindenhova kerüljön fűszer.
• Terítsd ki egy rétegben a tepsi alján.
• Süsd 20 percig, amíg nem lesz puha és aranybarna.
• Szelj fel vékonyra egy padlizsánt. A zöldségeknek vékonynak kell lenniük, hogy rendesen megsüljenek a sütőben.
• Tedd át a padlizsán szeleteket egy tálba. Önts rá olíva oljat. Fűszerezd sóval, borssal és egy kis kakukkfűvel. Keverd össze, hogy mindenhova kerüljön fűszer.
• Vedd ki a sütőből a tepsit és add hozzá a padlizsán szeleteket. Terítsd ki őket egy rétegben a krumpli és a hagyma fölé. Ha a padlizsán egy kicsit száraznak tűnne, locsold meg még egy kis olíva olajjal.
• Süsd még 20 percig.
• Vágd a cukkinit vékony szeletekre. Még egyszer önts rá olíva olajat, fűszerezd sóval, borssal és kakukkfűvel. Keverd össze, hogy mindenhova kerüljön fűszer.
• Terítsd ki egy rétegben a padlizsán fölé és süsse még 20 percig.
A darált húsos rész
• Önts egy kis adag olíva olajat egy tepsibe. Vágj fel egy hagymát. Tedd egy serpenyőbe és karamellizáld magas hőfokon.
• Vágj fel egy gerezd fokhagymát. Tedd a serpenyőbe és keverd össze. Süsd addig, amíg megpuhul és aranybarna nem lesz.
• Adj hozzá fél teáskanál fahéjat és egy csipet őrölt szegfűszeget. Keverd össze és süsd tovább. Hatalmas lesz a különbség, ha előbb összefőzöd a fűszereket, mielőtt hozzá adod a húst!
• Adj hozzá egy teáskanál paradicsompürét, aztán süsd tovább.
• Add hozzá a darált húst. Használj fából készült kanalat, hogy apró darabokra szakadjanak. Fűszerezd sóval és borssal és süsd magas hőfokon amíg barna nem lesz.
• Add hozzá a befőzött paradicsomot. Süsd 5-10 percig, amíg a folyadék nagy része eltűnik. A keveréknek eléggé száraznak kell lennie. Tedd félre.
A besamel szószos rész
• Tegyél egy közepes méretű serpenyőt közepes hőfokra a tűzhelyen. Add hozzá a vajat. Amint a vaj elkezd olvadni, add hozzá a lisztet és kezd el keverni, amint sülni kezd.
• Kezdd el lassan, adagonként hozzáadni a tejet. Keverd folyamatosan a folyamat során, hogy ne alakuljanak ki csomók a keverékben. Amint az első adag tejet felszívta a liszt, add hozzá a következő adag tejet. Ismételd addig a folyamatot, amíg az összes tejet hozzá nem adtad és teljesen eggyé nem vált a keverék.
• Mikor végre bugyogni kezd a szósz, tudni fogod, hogy készen van. Simának, krémesnek és fantasztikusnak kell lennie!
• Vedd le a tűzről. Adj hozzá frissen őrölt borsot, őrölt szerecsendiót, reszelt parmezán sajtot és 3 tojássárgáját. Keverd össze és tedd félre.
Az összeállítás
• Add hozzá a besamel szósz 1/3-át a darált húsos keverékhez. Keverd össze, hogy ragadós hatása legyen, ez fogja majd össze az ételt, amikor szervírozod és eszed.
• Öntsd a keveréket a zöldség rétegekre.
• Öntsd a besamel szószt a húsos keverékre. Használj egy spatulát, hogy szép sima legyen a teteje, aztán szórj rá parmezán sajtot.
• Süsd 25-30 percig, amíg aranybarna nem lesz.
• Vedd ki a sütőből. Legalább egy órán át pihentesd, hogy kihűljön.
• Vágd szeletekre és élvezd!
A muszaka elkészítését ebből a videóból is elleshetitek:
Jó étvágyat!
Recept forrása: Akis Petretzikis