Múzeumok éjszakája

Magazin > Programajánló

A Múzeumok Éjszakája az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális programja, amelyen minden évben a legtöbb kulturális intézmény egyszerre vesz részt.

 Utazóna.hu 2024-06-17

Idén közel 450 közgyűjtemény mintegy 2500 programmal készül az év egyik legrövidebb éjszakájára, június 22-ére. A Szent Iván éjhez legközelebb eső szombaton egész este tárlatvezetésekkel, koncertekkel, filmvetítésekkel, interaktív eseményekkel, workshopokkal, családi- és gyermekprogramokkal és egyéb érdekes meglepetésekkel várják az érdeklődőket.

 „Gólpassz” a rendezvény idei tematikája

A Múzeumok Éjszakáján hazánkban a kultúráé lesz a főszerep. A művészeti irányzatok előfutárait és legnagyobb alkotóit is közösen ünnepelhetjük ezen az estén ugyanúgy, ahogy a gólpasszt adókat és a góllövőket a labdarúgásban, mely idén nyáron a labdarúgó Európa-bajnokság évében különös hangsúlyt kap.  Ezért is lett a „gólpassz” az idei kiemelt tematika, amely kapcsán számos izgalmas kísérőprogrammal készülnek a résztvevő intézmények.

 

A Múzeumok Éjszakája idei nagykövete Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész

 2024-ben Csőre Gábor népszerűsíti a rendezvénysorozatot jószolgálati nagykövetként. A színművészt színházi, filmes és televíziós sikerei mellett minőségi szinkronjai és igényes ismeretterjesztő műsorai tették közismertté Magyarországon. Kedvcsináló kisfilmjei a Múzeumok Éjszakája közösségi média felületein (Facebook és Instagram) láthatóak.

Újdonság a Múzeumok Éjszakáján!

 Idén két kiemelt helyszín szerepel – Székesfehérvár és Esztergom
 

Székesfehérváron városszerte szinte valamennyi intézmény képviselteti magát a rendezvényen, kiemelten a Szent István Király Múzeum, a Csók István Képtár a Városi Képtár, a Deák Gyűjtemény. A Fekete Sas Patikamúzeumban pedig az érdekfeszítő tárlatvezetésen túl az ehető virágokról tudhatunk meg mindent a gyógynövény szakértőtől.

Esztergomban 13 helyszínen 65 programmal várják az érdeklődőket. A Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellett előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel készül,  interaktív nyomozós játékkal várnak mindenkit a Vármúzeumban, a Duna Múzeum pedig tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készül.

Hasznos információk

 A programokról részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található, ahol helyszín, időpont és programtípus szerint is kereshetőek az események. „EVENT@HAND MUZEJ” címen, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll. Mindezeken túl az esemény Facebook- és Instagram-oldalát is érdemes követni, hiszen a szervezők a rendezvényig hátralévő időszakban érdekességekkel, információkkal és értékes nyereményekkel kecsegtető játékokkal is készülnek.

 

A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája rendezvényei és kiállításai. A felnőtt karszalag 3000 Ft, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 1500 Ft, amely nemcsak a csatlakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK kizárólag ezen az estén üzemeltetett múzeumi buszjáratai is. A karszalagok megvásárolhatók előzetesen online a www.jegymester.hu weboldalán, illetve a rendezvény napján a programban résztvevő budapesti múzeumokban.

 

Vidéken a belépőjegyek az adott intézményekben válthatók meg.

Múzeumok éjszakája
Múzeumok éjszakájaMúzeumok éjszakájaMúzeumok éjszakájaMúzeumok éjszakája
← Vissza

Tetszik a cikk? Oszd meg ismerőseiddel is!